Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelveink értelmében.

IP védettségi fokozatok szerepe a fürdőszobában és a kertben

Mitől vízálló egy elektromos berendezés?  Erre az eldöntendőnek tűnő kérdésre igen/nem választ nem lehet adni, ugyanis csak egy jó válasz van: "Attól függ."

Egy elektronikai berendezésnek két nagy ellensége van, a víz és a szerkezetébe jutó idegen tárgyak, mint például a por vagy a rovarok. Nem véletlen tehát, hogy megalkottak a egy szabványt ami azt határozza meg, hogy az adott műszaki cikk mennyire képes ezeknek ellenállni. 

 Mi az az IP védettségi szabvány?

Az IP védettségi szabvány a műszaki / elektromos berendezések áramköreit védő készülékház külső környezeti hatásokkal szemben tanúsított ellenállóképességét határozza meg.

Mit jelölnek az IP szabványban megjelenő betűk és számok?

IP44 víz és por elleni védettségi szabvány magyarázata

Az IP karakterek jelentése

Az IP védettség egy megjelölés amelynek elején két fix betű található, majd egy számokból és betűkből álló jelzés következik. 
Az első két betű, már biztosan kitaláltad, nem más mint az "IP" betűk kettőse. Ez nem más mint az "International Protection Marking", vagyis a nemzetközi védelmi szabvány rövidítése.

Az első két betűt azaz az IP-t követően számjegyek vagy betűk szerepelhetnek.

Szilárd részecskék elleni védettség jele

Az "IP" után következő karakter jelöli a szilárd testek, vagyis a por és a rovarok elleni védettség fokozatát. Ez az érték egy 0-6-ig terjedő skála jelzi

A 0. azt jelenti, hogy nincs védelem, de ezt gyakran "X" karakterrel is jelölik. Pl: IPX4, ami ugyanazt jelenti mint az IP04. A további értékek jelentése:

 1. Nagy méretű, 50mm-nél nagyobb szilárd testek elleni védelem: Például egy teniszlabda, vagy egy veréb ebbe már nem juthat be. :) 
 2. Közepes méretű, 12mm-nél nagyobb szilárd testek elleni védelem. Egy jól meghízott cserebogár talán már fennakad, illetve egy átlagos kavics már nem jut be.
 3. Kicsi, 2,5mm-nél nagyobb szilárd testek elleni védelem. Ez a védelmi szint már nagyobb rovarok, pl darazsak, legyek ellen is véd.
 4. Apró, 1mm-nél nagyobb szilárd testek elleni védelem. Ez kb. a szúnyogháló szint, apró rovarok ellen is véd, a nagy méretű koszdarabokat is kiszűri, de a por bejut.
 5. A készülék működését befolyásoló méretű porszemcsék elleni védelem (kis mennyiségű por bejuthat, ami nem károsítja a készüléket) Ennél a szintnél csak a mikroszkopikus méretű por juthat be, ami szabad szemmel nem láthatóméretű, a valóságban nem is érzékeled.
 6. Teljes védelem bármilyen méretű porszemcsék ellen. Az ilyen védelmi szintnél még a mikroszkopikus porszemcsék se juthatnak be. Ez például egy laboratóriumban igen fontos követelmény.

Víz elleni védettség jele

Az utolsó karakter jelöli a szabványban a víz elleni védettséget. Ezt egy 0-tól 9-ig terjedő skála.

A 0. érték itt is azt jelöli, hogy a készülék víz ellen semmilyen mértékben nem védett! A további értékek a következőt jelentik:

 1. Függőlegesen csepegő víz elleni védelem, mint például a csendes eső ellen egy esernyő ahogy véd.
 2. Fröccsenő víz elleni védelem, maximum 15°-ban eső víz. Ilyen az eső is ha egy picit fúj a szél. Ilyenkor már jó ha van rajtunk esőnadrág is.
 3. Fröccsenő víz elleni védelem, maximum 60°-ban hulló vízcseppek esetén. Erős szélviharban az eső, vagy a slaggal, messziről locsolás ilyen. 
 4. Fröccsenő víz ellen minden irányból védett, de a készüléket nem károsító víz bejuthat. Ez azt jelenti, hogy alulról és oldalról is lefröcskölheted a készüléket. Egy két csepp ugyan bejuthat, de az nem árt a készüléknek, kiszárad vagy kifolyik belőle magától.
 5. Kis nyomású vízsugár ellen minden irányból védett, de a készüléket nem károsító víz bejuthat. Ez azt jelenti, hogy közelről, alulról és oldalról is lemoshatod egy slaggal a készüléket. Egy két csepp ekkor is bejuthat, de az nem árt a készüléknek, kiszárad vagy kifolyik belőle magától.
 6. Erős vízsugár vagy víz alá merítés elleni védelmi szint. Ez azt jelenti, hogy egy magas nyomású mosóval is lemoshatod vagy víz alá merítheted rövid ideig. Egy csepp víz sem fog bejutni ekkor a készülékbe.
 7. Vízbe merülés ellen korlátozott ideig védett készülék. Maximum 1m mélységig, maximum 30 percen át. Ez pl. egy zseblámpánál, karóránál tök hasznos, amit jellemzően nem hagyunk a víz alatt sokáig.
 8. Víz alatt hosszabb ideig használható, akár 1m-nél nagyobb mélységig: a gyártó által meghatározott mértékig é időtartamig. Egy medencébe vagy kerti tóba való, víz alatt használható lámpánál például meg kell legyen jelölve, hogy pl. 5m mélységig, korlátlan ideig vízálló.
 9. Erős vízsugár elleni védelem. 30 másodpercen át, 4 irányból, 80-100bar nyomással 10-15cm távolságból, 80°C-os vízsugárral való locsolást is kibír. Ez már inkább csak az érdekesség kategória. Talán egy ipari tisztítóberendezés belsejében vannak ilyen körülmények.

Mit jelent mindez az számodra a való életben?

IP védettségi szintek az otthoni gyakorlatban

A való életben a lámpatestek, a kerti kisgépek, esetleg a fürdőszobában használt elektromos berendezések, pl. egy elektromos borotva esetén lehet fontos tudnunk, hogy milyen mértékig vízállók, mit lehet velük tenni és mit nem.
Egy kerti lámpa esetén érdemes még figyelmet fordítani a rovarok elleni védelemre, hiszen igen bosszantó tud lenni amikor a fényt amúgy is igen kedvelő bogarak bemásznak a lámpába és ott lelik tömegesen a halálukat.
Fontos terület még a fürdőszoba, ott szigorú követelmények vannak arra nézve, hogy milyen védettségű lámpát milyen helyre tudsz elhelyezni. 

Az otthonodban a következő helyeken kell magasabb IP védettségi szintű lámpákat és elektromos berendezéseket alkalmaznod

 • Fürdőszoba
 • Terasz
 • Kert
 • Medence
 • Bárhol ahol fröcsögő víz, por vagy sok rovar van

IP védett lámpák és kerti berendezések a kertben

A kertben van víz, van rovar és por is lehet. Nem kell azonban megijedni, a gyártók mindegyikre gondoltak és pontosan emiatt meg is jelölik, hogy milyen védettségi szintet garantálnak az adott készülék esetén. 

A rovarok és por elleni védelem

Az apró bogárkák miatt a lámpatestek esetén minimum 4-es védelmi szintet érdemes választani, de ahol nagy a por, ott az 5-ös szint lehet szükséges. Ne spórolj ezen, mert ha ezek bejutnak a lámpába, nem csak rondák,, de tönkre is tehetik azt.

Víz elleni védelem

Itt az számít, hogy hova kerül az adott lámpatest vagy elektromos berendezés. 

 • Ha esőtől védett helyen van, például egy olyan kerti pavilonban, vagy fedett terasz mennyezetén van, aminek nincs oldalfala, de a teteje tökéletesen véd az eső ellen, akkor akár egy 1-es védelmi szint is megfelelő lehet. 
 • Ott ahol az eső ráeshet a lámpára, ott jellemzően a szél is tud fújni. Fontos tudni, hogy itt nem fogja senki sem slaggal locsolni az adott lámpát. Ebben az esetben a 3-as védelmi szint a minimum, de a 4-es vagy magasabb szint az igazi.
 • Ahol kifejezetten nagy terhelés éri a berendezéseket, mert pl. a locsolóberendezés hatósugarában van a lámpa vagy slaggal szándékosan lemossuk őket, ott az 5-6-os szint a szükséges.
 • Víz alatti lámpatestek és készülékek esetén amit állandóan víz alatt tartunk (ilyenek a medencéban vagy  kerti tóban a víz alatti elektromos berendezések és lámpák) legalább 8-as védettségi szint szükséges, és fontos, hogy a gyártó kifejezetten meghatározza, hogy az adott készülék alkalmas arra, hogy tartósan víz alatt legyen.

Gyakorlati javasolt IP védelmi szintek

 • Esőtől védett helyen, kültérben: minimum IP41
 • Kertben ahol eső esik a berendezésre, de nem locsoljuk vagy mossuk le: minimum IP44 vagy IPX4
 • Öntözőberendezés hatósugarában vagy slaggal való locsolás/lemosási igény esetén: minimum IP45 vagy IPX5
 • Víz alatt: minimum IP48 vagy IPX8-as védelmi szint.

IP védett lámpák és háztartási berendezések a fürdőszobában

A fürdőszobában nem kell számítanunk rovarokra, és porra sem, így a szilárd részecskék elleni védelmi szint nem meghatározó. A víz viszont nagyonis jelen van és veszélyes lehet mind a berendezésekre, mind pedig a felhasználójára.

A fürdő több védelmi zónára van osztva, attól függően, hogy milyen jellegű vízterhelés érheti az adott elektromos berendezést. A szoba közepén a plafonon teljesen más a veszélyességi szint, mint például a zuhanyzófülkében a falon vagy a padlón. Bárhova lehet lámpát tenni, csak tudni kell, hogy mit és hogyan. Magukkal a fürdőszobában meghatározott zónákkal külön cikkben foglalkozunk. 

0-ás veszélyességi sáv - ami víz alá kerülhet

Általánosságban elmondható, hogy a 0. veszélyességi sávba, azaz a kád és a zuhanytálca, valamint a mosdókagyló belsejébe nemigen szokott senki sem lámpát, kapcsolót vagy elektromos készüléket rakni. Mi sem javasoljuk, maradjunk annyiban, hogy tilos, vagy csak nagyon nagyon speciális esetben lehetséges.

Az 1-es veszélyességi sáv - amire folyamatosan ráfröccsen a víz a használat során

Ez a kád fala, a zuhanyzó fala, sőt ide soroljuk a kád és a zuhanyzó és a kád feletti mennyezetet is.
Az 1-es veszélyességi sáv a mosdó csaptelepétől számított 60cm-es sáv felfelé és oldal irányban és a mosdó alatt
Ide kapcsolót és dugaljat tilos rakni, de nagyon gyakran kerül viszont ide lámpatest, főleg a kád és a zuhanyzó feletti mennyezetre.
Nem kell megijedni, a következőket kell betartanunk ha ide lámpát akarunk rakni:

 • Minimum IPX4-es vagy IP44-es védettségi szintű lámpatestet kell választani
 • A lámpatest maximum AC 25V névleges feszültségű lehet, azaz egy külön trafóról kell, hogy üzemeljen, amit védett helyen kell elhelyezni

A 2-es veszélyességi sáv - amit messziről ugyan, de még elérhet a vízsugár

Ez az 1-es veszélyességi sáv szélétől mért 60cm-es falszakasz, 225cm magasságig, valamint a padló 60cm-es sávja a kád és a zuhanyzó, illetve a mosdó körül. Ide már rakhatunk fröccsenő víz ellen védett kapcsolót és dugaljat is, és erősáramú lámpatesteket is el lehet helyezni ha szeretnénk. A vízállósági követelmény itt azonos az 1-es sávval.

 • Minimum IPX4-es vagy IP44-es kell, hogy legyen a berendezés
 • A berendezés lehet erősáramú is

A 3-as veszélyességi sáv - amire normál körülmények között nem fröccsenhet rá a víz

Ez a fürdőszoba minden egyéb területe, például a mennyezetének azon része ami nem a kád vagy a zuhanyzó felett van. A közhiedelemmel ellentétben ide bármilyen lámpatestet rakhatunk. Nem igaz tehát, hogy a fürdőszobába csak IP védett lámaptesteket lehet elhelyezni. A mennyezeten bármilyen lámpatest elhelyezhető. A hivatalos védelmi szint a következő a 3-as sávban

 • Minimum IPX1 vagy IP11-es védelmi szint

Összegzésképpen tehát elmondható, hogy nem kell az elektromos berendezésektől félni ott ahol víz van. A gyártók tökéletesen meg tudják oldani a védelmüket. Arra kell csupán figyelni, hogy hol szeretnénk használni az adott készüléket vagy lámpatestet, és annak megfelelő védettségi szinttel ellátott terméket kell választani.

Amennyiben nem egyértelmű számodra, hogy milyen lámpatestet és hol lehet használni, szívesen segítünk Neked. Fordulj hozzánk bizalommal. A Designmarketen rengeteg kültéri és beltéri lámpatestet forgalmazunk amik megfelelnek a fenti vízállósági követelményeknek. Szakszerű beszerelés esetén 100%-os biztonsággal használhatók a kertben és a fürdőszobában is.

 

Az oldal tetejére