Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Sínes lámpa és világítás rendszerek alap típusai

KÁDÁR ANDRÁS
Sínes lámpa és világítás rendszerek alap típusai Mind a professzionális mind pedig a lakossági világítástechnika tervezése során a legnagyobb kihívást a lámpatestek helyes pozicionálása és a funkciónak leginkább megfelelő lámpatest kiválasztása jelenti. Amennyiben az a cél, hogy a helyiség átrendezésekor jelentős építési és szerelési munka nélkül könnyedén megoldjunk minden világítási helyzetet, akkor jelentenek nagy előnyt a sínes lámpatest rendszerek. Ebből a cikkből megtudhatod, hogy milyen alap típusai vannak a sínes világítási rendszereknek.

A sínes lámpatest rendszerek előnyei
 

A sínes világítástechnikai rendszerek legnagyobb előnye az egyszerű variálhatóságban rejlik. Egyes helyiségek évente akár többször is átrendezésre kerülhetnek. Igaz lehet ez egy kiállítótérben, eladótérben, irodában, de akár egy lakás vagy családi ház nappalija vagy étkezője is gyakran átrendezésre kerül, ha a helyzet úgy kívánja. Amennyiben kíváncsi vagy rá, hogy hogyan áll össze egy sínes lápatest rendszer, mire kell figyelni az összeszereléskor a sínes lámpa és világítási rendszerek szereléséről szóló cikkünk részletesen foglalkozik a kérdéssel. 

Bizonyos esetekben amikor egy ingatlanban nem oldható meg, hogy a teljes elektromos rendszert átalakítsuk és a mennyezetet megvéssük, majd újra fessük, ilyenkor a meglévő elektromos kiállások felhasználásával kell megoldanunk egy teljesen eltérő világítástechnikai igényt. Ekkor is jól jönnek a sínes világítási megoldások, melyekkel az elektromos rendszer átalakítása nélkül a meglévő kiállásokra csatlakozva tudunk a mennyezet bármely pontján lámpatesteket elhelyezni.

A  áramot magában a sín belsejében elhelyezett, biztonságosan szigetelt réz vezeték vezetik. Egy sínszakasz akár több tíz méteres hosszt is elérhet, tetszőlegesen formálható úgy, hogy közben egyetlen ponton csatlakozik csak a mennyezeten elhelyezett elektromos kiálláshoz.

Magán a sínen bárhol, egy mozdulattal csatlakoztathatók a sínrendszerhez illeszkedő csatlakozóval ellátott lámpatestek. Ezeket bármikor egy mozdulattal át lehet helyezni, el lehet távolítani, vagy akár újabb lámpatesteket is rakhatunk a sínekre később. 

Sínes világítási rendszerek alaptípusai
 

Erős- és gyengeáramú lámpa sínek

Használati feszültség szempontjából erős illetve gyengeáramú, azaz törpefeszültségű síneket különböztetünk meg. Az erősáramú sínekben 230V-os feszültség van, míg a gyengeáramú rendszerek része egy transzformátor, mely a hálózati feszültséget gyengeárammá, rendszerint 12V-os feszültségűvé alakítja. Mindkettő megoldás biztonságos, ám a gyengeáramú rendszerek hossza korlátozott, speciális típusok esetén indokolt csak a használatuk.

Egy-, kettő és háromfázisú sínes világítási rendszerek

A sínes lámpa rendszerek másik fontos műszaki paramétere, hogy hány áramkör, azaz hány fázis van a sínekben. Jelenleg a piacon kaphatók 1, 2 illetve 3 fázisú sínek. 
A fázisok száma a kapcsolható áramkörök számát határozza meg.

Az egyfázisú sínek egy áramkörrel rendelkeznek, azaz minden lámpatest egyszerre kapcsolódik fel és le. A többfázisú síneknél lehetőség van 2 illetve 3 kapcsolt áramkört külön kapcsolni. Ezeknél a rendszereknél a lámpatest csatlakozóján található egy számozott állásokkal ellátott kapcsoló. Amelyik állásban áll az adott lámpatest, annak az áramkörnek a kapcsolásakor fog fel illetve lekapcsolódni. Ilyenkor egy sínhez több villanykapcsoló tartozik. Minden egyes kapcsoló csak azokat a lámpatesteket kapcsolja a teljes sínen, melyeken az adott áramkör számát beállítottuk. 

Egy három fázisú sínnel például meg lehet oldani, hogy a mennyezet egyetlen pontján betáplálva és a teljes helyiségen végig vezetve, az egyik kapcsolóval a falra irányított spot lámpákat vezéreljük, a másik kapcsolóval egy, az asztal fölé függesztett étkező lámpacsoportot kapcsoljunk, míg a harmadik kapcsolóval egy külön lámpacsoportot kapcsoljunk, például egy nappali esetén az ülőgarnitúra feletti lámpatesteket.

Felültre szerelhető, függesztett és süllyesztett sínek valamint sodrony rendszerek

A sínes lámpa rendszerek többsége felületre szerelhető. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag bármilyen sík felületre felszerelhetők a megfelelő rögzítéstechnika alkalmazásával.

A felületre szerelhető sínes lámpatest családok egy részénél, ahol a sín kellően nagy merevségű és gyártanak hozzá megfelelő függesztőket, a síneket le tudjuk függeszteni a mennyezetről. Lehetőség van egészen hosszú akár több méteres függesztésekre a megfelelő acél sodronyokkal, de létezik merev pálcás függesztő is, ami rendszerint rövidebb függesztési magasságot, ám nagyobb merevséget ad, így nem kell tartani a sín akaratlan kilengésétől, ha esetleg számítani kell erős huzatra a helyiségben. 

Gipszkarton álmennyezetek esetében lehetőség van rá, hogy a sínt besüllyesszük. Ebben az esetben speciálisan erre a célra gyártó süllyesztett síneket kell vásárolnunk és úgy kell kialakítanunk az álmennyezetet, hogy a sínek vonalán teljes hosszban megoldható legyen a megfelelő kialakítás. Ez egy rendkívül esztétikus megoldás, hiszen a sínes világítási rendszerek variálhatóságának minden előnyét élvezhetjük, miközben csak egy vékony hornyot látunk a mennyezeten, ám a sín eltávolítása vagy bővítése nem lehetséges a mennyezet javítása nélkül.

A sodronyos lámpa rendszerek a sínes lámpa rendszerek variálhatóságának minden előnyét magukban hordozzák, azonban nem feltétlenül szükséges azokat a mennyezethez rögzíteni, függőleges falfelületek között kifeszített sodronyokra rögzíthetjük a lámpatesteket. A világítótestek 12V feszültséggel üzemelnek, melyet a sodronyok vezetnek, így nincs egyéb kábel ami a lámpatestekhez menne..A sodronyt szigetelt, de kézzel is biztonságosan megérinthető.

Kompatibilitás

Fontos kiemelni, hogy számos szabvány létezik a piacon a sínes lámpatestek esetében. Az egyes rendszerek amennyiben szabványosak, (pl.: EUTRAC) kompatibilisek lesznek más gyártók hasonló szabványú csatlakozóival. Az azonban, hogy egy adott sínrendszer három fázisú, nem jelenti azt, hogy minden három fázisú rendszerelemmel kompatibilis lesz. Ugyanez igaz az egyfázisú rendszerekre. Ezek jellemzően a saját termékcsaládjukba tartozó elemekkel kompatibilisek.

1 fázisú, gyengeáramú, törpefeszültségű sínes lámpa rendszerek
 

SLV GLU-TRAX

Egyfázisú, törpefeszültségű 12V-os sínres lámparendszer.
Az SLV a GLU-TRAX speciálisan vitrinek világítására kifejlesztett sínrendszer.

 

SLV M-TRACK

Egyfázisú, törpefeszültségű 12V-os lámpasín rendszer.
Az SLV M-TRACK egy kisméretű, vitrin világításra kifejlesztett mágnese lámpasín rendszer. A lámpatestek nem mechanikusan, hanem mágnesesen csatlakoznak.

SLV TENSEO sodronyrendszer

Egyfázisú, törpefeszültségű 12V-os sodronyos világítási rendszer.
Az SLV Tenseo egy prémium kategóriás, rendkívül esztétikus megjelenésű sodronyos lámparendszer, mely a sínes rendszerek sokoldalúságának minden előnyét magában hordozza.

Erősáramú, 1 fázisú sínes rendszerek 
 

SLV Easytec II

Egyfázisú, erősáramú, falon kívül szerelhető sínrendszer.
Az SLV saját tervezésű sínrendszere, amely az egyik legesztétikusabb és legelegánsabb megjelenésű sínrendszer a piacon. Precíz, kiemelkedően esztétikus, aprólékos kidolgozás és felületkezelés jellemzi az összes alkotóelemét.
Fehér, fekete és ezüst színben kapható, különlegessége, hogy egy speciális hajlító görgő segítségével a sín hajlítható, így íves forma is kialakítható belőle.

SLV 1-fázisú felületre szerelhető sínrendszer

Egyfázisú, erősáramú, falon kívül szerelhető vagy mennyezetről függeszthető sínrendszer.
Az SLV saját tervezésű, prémium kategóriás sínrendszere, amely felületre szerelhető. A három fázisú sínek szögletes formavilágát idézi, de azoknál vékonyabb megjelenésű.
A sínrendszerhez tartozó lámpatestek kompatibilisek az SLV 1-fázisú süllyesztett sínrendszerével.

SLV 1-fázisú süllyesztett sínrendszer

Egyfázisú, erősáramú, süllyeszthető sínrendszer.
Az SLV saját tervezésű, prémium kategóriás sínrendszere, amely álmennyezetbe süllyeszthető. 
A sínrendszerhez tartozó lámpatestek kompatibilisek az SLV 1-fázisú felületre szerelt sínrendszerével.

Erős áramú 2 fázisú sínes világítási rendszerek 

SLV D-Track sínes lámpatest 

Kétfázisú, erős áramú, felületre szerelhető vagy felületről függeszthető sínrendszer.
Az SLV saját fejlesztésű, rendkívül esztétikus megjelenésű, vékony profilú megoldása.

Erős áramú, 3 fázisú sínes világítási rendszerek
 

EUTRAC 3 fázisú felületre szerelhető sínrendszer

Háromfázisú, erős áramú, felületre szerelhető vagy onnan lefüggeszthető sínrendszer.
Az EUTRAC a legelterjedtebb szabvány a három fázisú sínes lámpa rendszerek között. Több gyártó gyárt EUTRAC kompatibilis sínes elemeket és sínes lámpatesteket.
Az SLV EUTRAC szabványú lámpatestei kompatibilisek a az EUTRAC süllyeszthető sínekkel, és más gyártók EUTRAC rendszereivel.

EUTRAC 3 fázisú süllyeszthető sínrendszer

Háromfázisú, erősáramú, felületbe süllyeszthető sínrendszer. 
Az EUTRAC a legelterjedtebb szabvány a sínes világítási rendszerek között. Több gyártó gyárt EUTRAC kompatibilis sínes elemeket és sínes lámpatesteket.
Az SLV EUTRAC szabványú  lámpatestei kompatibilisek a az EUTRAC felületre szerelhető sínekkel, és más gyártók EUTRAC rendszereivel.

S-TRACK 3 fázisú felületre szerelhető sínrendszer

Háromfázisú, erősáramú, felületre szerelhető vagy onnan lefüggeszthető sínrendszer.
Az S-TRACK sínrendszer az EUTRAC síneknél vékonyabb, modernebb kialakítású sínrendszer. Egymással nem kompatibilisek a két sín tartozékai.

S-TRACK DALI 3 fázisú sínrendszer

Három fázisú, erősáramú sínrendszer, mely 4+2 ért tartalmaz, így DALI vezérlésű lámpatestek csatlakoztathatók a sínre. 
Az S-TRACK és az S-TRACK DALI sínek kompatibilisek egymással.

Összegzés
 

A sínes világítási rendszerek előnye, hogy könnyen, bontás és különösebb villanyszerelési átalakítások nélkül, gyorsan kialakíthatók komplex világítási rendszerek.
A sínes rendszerek lámpatesteit a helyiség átrendezése, átalakítása során kialakult új elrendezéséhez egyszerűen hozzá tudjuk igazítani. A lámpatestek egy mozdulattal eltávolíthatók, áthelyezhetők, és bármikor tudunk a sínhez további lámpatesteket illeszteni a későbbiek során.

Műszaki tanácsra van szükséged?

Egy sínes világítási rendszer összeállítása tapasztalatot és műszaki rálátást igényel. Mi a Designmarketnél 2007 óta foglalkozunk világítástechnikai, köztük sínes lámpa rendszerek tervezéssel. Amennyiben segítségre van szükséged, bátran vedd fel a kapcsolatot velünk a megadott elérhetőségeinken.

Amennyiben a sínes lámpa rendszerek alap típusait már ismered, de szeretnéd átlátni, hogy az egyes rendszereknek az összeállításakor és szerelésekor mire kell ügyelni, nézd meg az általunk olvasd el a sínes lámpa és világítási rendszerek szereléséről szóló cikkünket. A Designmarket által forgalmazott sínes lámpatest családokat itt tudod megnézni.


 

 

 

Építkezel, felújítasz?

Építkezel, felújítasz?
 

Tudjuk, hogy már így is túl sok időd és energiád emésztette fel az építkezés. Lépj velünk kapcsolatba, és mi személyesen segítünk megtalálni a projektedhesz legmefelelőbb termékeket, melyekben biztosan nem fogsz csalódni!

Kattints ide és elmondjuk hogyan

Belsőépítész - lakberendező
- kivitelező vagy?

Megrendelőidnek a legjobb szolgáltatást szeretnéd nyújtani. Kevés időt szeretnél feleslegesen eltölteni a projekthez leginkább illő termékek megtalálásával. Mellényúlni végképp nem szeretnél.

Kattints ide, van számodra egy ajánlatunk