Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Sínes lámpa és világítási rendszerek összeállítása

Sínes lámpa és világítási rendszerek összeállítása A sínes világítási rendszerek univerzális felhasználhatósága és variálhatósága miatt méltán népszerűek a professzionális világítástechnikában.
Ebből a cikkből megtudhatod, hogy hogyan tudod összeállítani az egyes sínes rendszereket, milyen alkatrészekből állnak és mire kell figyelni vásárláskor.

Sínes világítási rendszerek alap típusai

A sínes világítási rendszerek elve közös. Egy hosszú, egymásba illeszthető rendszer felszerelésével elég azt egy helyen árammal megtáplálni így a sínrendszer teljes hosszában feszültség alá kerül. Ezt követően sínen tetszőleges ponton elhelyezett lámpatest a betáplálási helytől (az eredeti elektromos kiállás helyétől) akár jelentős távolságban is képes tökéletes fényt biztosítani.
A legnagyobb előny mégis a variálhatóságban rejlik, azaz abban, hogy a sín mentén bárhol el tudod helyezni a lámpatesteket és azt később bármikor tetszőleges helyre át tudod helyezni.
Az alapelven túl azonban fontos tisztában lenni, hogy az igényeidhez pontosan melyik rendszer passzol. Vannak gyengeáramú és erősáramú sínek, 1-, 2-, illetve 3 fázisú sínek, illetve megkülönböztetünk függesztett-, felületre szerelt és süllyesztett síneket. 

A különböző típusú sínes világítási rendszerek bemutatásával a sínes lámpa rendszerek alap típusait  bemutató cikkünk foglalkozik. Olvasd el azt is!

Sínes lámpa rendszerek szerelési elve

Lampa sinek osszeallitasa, es sines csatlakozok szerelesi elve.

A sínes illetve sodronyos lámpa rendszerek alapvető elve, hogy egy ponton tápláljuk meg árammal, azaz minden egyes sínszakaszt egy darab elektromos kiállásra szükséges csatlakoztatni. Az, hogy ez hogyan történik, az egyik legfontosabb szempont a kiválasztás során. Erre hamarosan részletesen kitérünk. 
A sín maga, a belsejében biztonságosan, szigetelt módon elhelyezett vezető szálakkal vezeti az áramot, így teljes hosszában csatlakoztathatók hozzá a megfelelő csatlakozóval ellátott lámpatestek. 
A másik legfontosabb szempont a szerelési módjuk: a sodronyos rendszereket kifeszíthetjük, a sínes rendszereket függeszthetjük, felületre szerelhetjük, de a speciális süllyeszthető síneket akár az álmennyezetbe is besüllyeszthetjük. Mit jelent ez pontosan? Ezt is taglaljuk.

Sínes világítási rendszerek alapelemei

Sines vilagitasi rendszerek alkatreszei

A sínes rendszerek több alkatrészből állnak össze. Ezek biztosítják a tökéletes és biztonságos elektromos kapcsolatot a központi hálózat és a sínen elhelyezett lámpatestek között. A rendszer alkotóelemei a következők:

Lámpa sínek 

Sines vilagitasi rendzser alapvető sín variációi es sin tipusai

Maga a sín az alap építő eleme a rendszernek. Többféle sín létezik, de az elv közös. A sín tartalmazza a beépített vezető szálakat így az maga a vezető is egyben. A sínekhez speciális csatlakozók és kiegészítők tartoznak. A sínek hossza gyárilag általában 1m - 2m illetve 3m. A síneket lehet vágni, azaz rövidíteni. Általában egy megfelelő vágó szerszámmal (fogazott, fém vágására alkalmas tárcsával ellátott gér-vágó) ami képes fémet (jellemzően alumínium és réz) tökéletesen merőlegesen vágni ez megoldható, azonban a tökéletes vágás nagyon fontos.

Betápláló elem lápa sínekhez

Sines lampa rendszer betaplalo elemek

A sín a saját rendszerű betápláló elemével csatlakozik az épület hálózatához. Többféle betáplálási lehetőség van, erre részletesen kitérünk később.

Sín toldó elem sínes rendszereknél 

Az egyes sínszakaszok speciális toldó elemekkel csatlakoztathatók egymáshoz, ezek biztosítják a vezető szálak kapcsolatát a sínen belül. Ezek rendszerint egyenes, derékszögű- vagy flexibilis-sarok, "T" illetve kereszt "X" elágazások. Létezik olyan toldó elem ami betáplálásra is alkalmas, tehát így akár a sarkán, vagy a szakasz közepén is be tudunk táplálni síneket. 

Lámpasín végzáró elem

SLV sínes lámpa fehér színű végzáró dugó

A sínek vége nyitott, mivel itt csatlakoznak a betápláló illetve toldó elemek. Fontos hogy a végeket le kell zárni speciális végzáró elemekkel, mivel a sín végén szabadon levő vezető szálakat is így szigetlejük le.

Lámpasín függesztő elem

Slv sínes lámpa függesztő sodrony és függesztő pálca szerelés

Vannak sínes lámpatest rendszerek, melyek eleve függesztett típusúak, mint pl az Easytec II rendszer, ám itt a függesztők hossza adott.
Azoknál a sínes világítás rendszereknél, melyek felületre szerelhetők, a síneket a mennyezetről sodronnyal vagy merev függesztő pálcákkal tudjuk lelógatni. Ezek a speciális elemek minden esetben az adott típushoz meghatározott alkatrészekkel, a leírásban szereplő elhelyezési módon kell, hogy kialakításra kerüljenek. Amennyiben felületre szerelhető sínt függesztünk, a csatlakozásoknál mindenképpen el kell helyezni egy-egy merevítő mechanikus csatlakozó elemet, ami tehermentesíti az elektromos toldót elemet.

Sínes lámpatest csatlakozó elem

Sínes lámpatest rendszer csatlakozó elemek

A csatlakozó elem biztosítja a sínekre rögzített lámpatestek kapcsolatát a sín belsejében elhelyezett vezetőkkel. Kaphatók olyan lámpatestek, melyek gyárilag fel vannak szerelve egy bizonyos típusú sínhez illeszkedő csatlakozóval, illetve kaphatók külön csatlakozók is, amelyekbe egy függesztett lámpa elektromos kábelét be tudjuk kötni, így az a sínről tud működni. A csatlakozón található egy forgó kapcsoló, amely elforgatásával rögzül a sínen a csatlakozó, és egyben az elektromos kapcsolat is létrejön. A több, azaz kettő illetve három fázisú sínes világítási rendszerek csatlakozóján a számozott (1-2-3-off) gomb elforgatásával tudjuk kiválasztani, hogy melyik áramkörhöz csatlakozzon az adott lámpatest. 

Sínes világítási rendszerek rögzítési lehetőségei

A síneket többféleképpen rögzíthetjük, attól függően, hogy milyen a tér lefedése. Nagy belmagasságok és szabálytalan tetőszerkezet alatt függeszteni célszerű a síneket, míg sík, normál magasságú mennyezetek esetén a felülethez rögzítjük, vagy az álmennyezetbe süllyeszthetjük azokat.

Függesztett rögzítés

Sínes világítási rendszer függesztő rögzítése

Nagy belmagasságú terek esetén ahol a függesztési hossz több  méter is lehet, a sodronyos függesztő megoldások alkalmazása teszi lehetővé, hogy a lámpasín a megfelelő magasságba kerüljön. Az ideális magasság a világítótestek elheylezésére 2,6 -3,5 m között van.
Kisebb belmagasság esetén ahol nem szükséges egy méternél nagyobb függesztő, a merev pálcás függesztés is alkalmazható, amely stabilabban rögzíti a lámpatesteket.
Minden esetben célszerű a sínrendszer gyári függesztőjét és összekötőit használni, a gyártó által megadott távolságonként alkalmazva, ügyelve a terhelés megfelelő méretezésére. Ez biztosítja a kellően merev, biztonságos függesztést és azt, hogy a sínrendszer ne hajoljon el a lámpatestek súlya alatt. Huzalos függesztéskor ügyelni kell rá, hogy az esetleges huzat hatására a sín ne tudjon oldal irányban kilengeni. Ezt az oldal irányban rögzített huzalokkal lehet megoldani.

Felületre szerelt lámpa sín rögzítés

Sines rendszer felületre szerelt rögzítés ábra

Ez a legegyszerűbb és legnépszerűbb rögzítés. A sínrendszert egy megfelelő csavar segítségével egyszerűen a mennyezethez tudjuk dűbelezni, csupán a falban futó kábelekre kell ügyelni.
Ebben az esetben nem szükséges külön alkatrészeket vásárolni a rögzítéshez.
A rögzítési távok meghatározásánál szintén érdemes a gyártó előírásait figyelembe venni. 

Süllyesztett lámpa sín rögzítése

Süllyesztett sínes lámpa rendszer rögzítése és szerelése

Ez a sínes rögzítés süllyesztett kialakítású síneknél alkalmazható. A sínt az álmennyezet függesztésére is használt, állítható pálcás függesztőkkel kell rögzíteni a teherbíró födémhez, az álmennyezet építésével egy időben, a gipszkarton lapok elhelyezését megelőzően. 

Sínes világítási rendszerek betáplálási lehetőségei

Sínes lámpa rendszer betáplálás

Alapvető kiindulási állapot a sínes világítási rendszerek telepítése során, hogy kell egy betáplálási pont. Ez az a pont amit a villanyszerelő a falon belül, álmennyezet mögött ki kell, hogy építsen az érintésvédelmi szabályok betartása mellett. Végeredményben ez egy szigetelt vezeték ami a mennyezetből kilóg. 
A sínes lámpa rendszerek betáplálása történhet a sín vonalában, vagy pedig a sínt a betápláló elemmel összekötő vezetékszakasz segítségével. 

Betáplálás a sín vonalában

Ez az eset a felületre szerelt sínek esetén fordul elő. Ilyenkor a sínhez kapható speciális betápláló elemet pontosan az elektromos kiállásra kell illeszteni. A betápláló elemen át kell vezetni és bekötni abba. Ebben az esetben nagyon kell rá ügyelni, hogy hol van a kiállás, ugyanis a betápláló elem nyílásának pontosan illeszkednie kell.

Fontos kiemelni, hogy a sínen történő betáplálás történhet a sín végén egy végponti betápláló elem segítségével, de van betáplálásra alkalmas toldó elem is így akár a sín bármely köztes pontján, vagy éppen a sarkán is betáplálhatjuk.

Betáplálás a sín vonalától eltérő ponton

Azoknál a sínrendszer típusoknál és sodronyrendszereknél amelyek nem közvetlenül a felületre rögzíthetők, hanem kis távtartókkal  el vannak tartva a felülettől, lehetőség ad rá a betápláló elem, hogy a sínt bizonyos távolságra el tudjuk mozdítani a sínrendszer tengelyétől. Ilyen az Easytec II illetve a Tenseo sodrony rendszer is.

Bal vagy jobb oldali földelésű lámpasín?

Sines világítási rendszer földelés bal vagy jobb

 A kettő illetve háromfázisú sínes lámpatestek esetén a földelő szál a sín egyik oldalán fut így megkülönböztetünk bal- illetve jobboldali földelésű betápláló elemet.
Egyenes elrendezésnél amikor a sín egyik oldalán tápláljuk be azt és nem keretként van kialakítva, nem számít, hogy a földelés melyik oldalon fut, ugyanis a sínt meg tudjuk fordítani, hogy a betáplálás a nekünk kedvező oldalra essen.
Abban az esetben, ha a síneket keretként illesztjük össze a földelés vagy a külső vagy a belső oldalra esik, attól függően, hogy a földelés iránya mi volt.
Ilyenkor különösen figyelni kell rá, hogy helyesen válasszuk meg a csatlakozókat. 

Műszaki tanácsra van szükséged?

Egy sínes világítási rendszer összeállítása tapasztalatot és műszaki rálátást igényel. Mi a Designmarketnél 2007 óta foglalkozunk világítástechnikai, köztük sínes lámpa rendszerek tervezéssel. Amennyiben segítségre van szükséged, bátran vedd fel a kapcsolatot velünk a megadott elérhetőségeinken.

Amennyiben a sínes rendszerek szerelési elve világos, de szeretnéd átlátni, hogy milyen sín típusok közül választhatsz, nézd meg az általunk forgalmazott sínes világítási rendszereket vagy olvasd el a sínes lámpa és világítási rendszerek alap típusairól szóló cikkünket

 

 

 

 

Építkezel, felújítasz?

Építkezel, felújítasz?
 

Tudjuk, hogy már így is túl sok időd és energiád emésztette fel az építkezés. Lépj velünk kapcsolatba, és mi személyesen segítünk megtalálni a projektedhesz legmefelelőbb termékeket, melyekben biztosan nem fogsz csalódni!

Kattints ide és elmondjuk hogyan

Belsőépítész - lakberendező
- kivitelező vagy?

Megrendelőidnek a legjobb szolgáltatást szeretnéd nyújtani. Kevés időt szeretnél feleslegesen eltölteni a projekthez leginkább illő termékek megtalálásával. Mellényúlni végképp nem szeretnél.

Kattints ide, van számodra egy ajánlatunk