Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelveink értelmében.

Fürdőszobai lámpák vízállósági és IP védettségi követelményei

A fürdőszobát mind IP védettség, mind pedig megvilágítási igény szempontjából több fő területre oszthatjuk. Ezek a területek nincsenek átfedésben, mert az egyes zónák megvilágítási igényei és az IP védettségi szempontok nem azonosak.

IP védettség szempontjából történő felosztás

Mi az az IP védettség?

Víz alatt világító vízálló LED lámpa

Szükséges mindenek előtt tisztázni, hogy IP védettség alatt mit értünk. Az IP védettségi besorolás a műszaki berendezések elektromos áramköreit védő készülékház, jelen esetben lámpabúra környezeti hatások elleni ellenálló képességét jelöli.

Elektromos készülékek, lámpatestek védettsége szempontjából két dolog ellen kell védeni az elektromos áramköröket: Az egyiket biztosan kitaláltad, igen ez a víz. A másik a szilárd tárgyak szerkezetbe jutása. Ez fürdőszoba esetén nem lényeges, de jó tudni, hogy itt a porról van szó elsősorban.

Ha bővebben szeretnél olvasni az IP védettségi fokozatokról, és nem csak a lámpatestek, de a dugaljak és kapcsolók elhelyezése is érdekel, akkor olvasd el az ide vágó cikkünket a blogon.

A biztonsági szabványok a fürdőszobában tehát elsősorban a vízre fókuszálnak.

Milyen zónákra oszthatjuk víz elleni védelem szempontjából a fürdőt?

  • 0. veszélyességi sáv - A zuhanytálca, a kád és a mosdókagyló vízszintes felülete és belső fala: ahol meg tud állni a víz
  • 1. veszélyességi sáv - A zuhanyzó, a kád belső oldalfala, beleértve a felette elhelyezkedő mennyezetet is, ahol zuhanyzás közben a fröccsenő víz folyamatosan áztatja vagy elérheti a felületet 
  • 2. veszélyességi sáv - Az a kád/zuhanyzó illetve mosdó szélétől számított 60cm-es szélességű falszakasz, 225cm-es magasságig, ahol véletlenszerűen kifröccsenhet a víz. A mosdó csaptelep körüli 60cm-es rádiuszú falszakasz is a 2.-es zónába sorolandó.
  • 3. veszélyességi sáv - Minden terület, ami ezen kívül található a fürdőszobában.

IP védettségi sávok és vízmentes zónák a fürdőszobában

Milyen IP védettségű lámpatesteket használhatunk az egyes zónákban?

  • 0. sáv: A gyártó által is a 0. zónában való elhelyezésre alkalmas, minimum IPX7-es védettségű, rögzített vagy állandó csatlakozású lámaptestek, melyek legfeljebb 12V AC vagy 30V DC névleges feszültségűek, SELV móddal védettek (földeletlen törpefeszültségűek), valamint amelyek tápforrása a 0-és és 1-es zónán kívül van elhelyezve.
  • 1. sáv: A gyártó által is a 1. zónában való elhelyezésre alkalmas, minimum IPX4-es védettségű, rögzített vagy állandó csatlakozású lámaptestek, melyek legfeljebb 25V AC vagy 60V DC névleges feszültségűek, SELV/PELV móddal védettek (földeletlen/földelt törpefeszültségűek) és tápforrásuk a 0-és és 1-es zónán kívül van elhelyezve.
  • 2. sáv: Minden, legalább IPX4-es védettségű lámpatest elhelyezhető itt, minimális feszültségi korlátozás nélkül.
  • 3. sáv: Minden, legalább IPX1-es védettségű lámpatest elhelyezhető itt, minimális feszültségi korlátozás nélkül.

Ezekre érdemes odafigyelni. Nem annyira bonyi ugye?  Ha esetleg nem világos, hogy mi a különbség az IPX4 és az IP44-es lámpatest között (spoiler: semmi) és érdekel is, akkor mindenképpen olvasd el az IP védettségi szintekkel foglalkozó cikkünket. 

A szabványok után jöhet az esztétika. Milyen a jó megvilágítás és milyen világítási zónákról beszélhetünk ezek alapján? Olvasd el a a fürdőszobai világítási ötletekkel foglalkozó cikkünket!

Az oldal tetejére