Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelveink értelmében.

Fürdőszobai világítás ötletek & tippek

A fürdőszobai világítás kialakítása talán az egyik legkényesebb terület a lakáson belül. A fürdőszobát több zónára kell osztanunk, melyek mind eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, legyen szó megvilágítási igényről vagy IP védelemről. Melyek ezek a zónák és mit kell tudnunk róluk?

Fő területek a fürdőszobában megvilágítási igény alapján

Modern fürdőszoba helyes megvilágítása

A fürdőszobában funkció szempontjából négy zónára lehet osztani a teret. 

 1. Mosdó és a fürdőszobai tükör
 2. A kád és a zuhany
 3. Közlekedő területek
 4. Hangulatvilágítás 

A mosdó és a fürdőszobai tükör környékének a megvilágítása

Itt alapvetően az emberi arcot kell helyesen megvilágítani. Biztos ismerős a zseblámpás játék, amikor a sötétben alulról világítod meg az arcod. Próbáltad már felülről vagy oldalról, netán hátulról? Úgy se sokkal jobb, elárulom. No de miért? És mi a hasznunk a mosdó körüli megvilágításnál, ha mindezt tudjuk? A gond az árnyékokkal van.

fény és árnyék hatása női arcon

A mosdó és a tükör környékén akkor járunk el helyesen ha úgy világítunk, hogy az arcunkon minél kevesebb árnyék alakulhasson ki. Ezt úgy tudjuk elérni ha minél több irányból, lehetőleg minden oldalról, alulról és felülről egyaránt körbevilágítjuk az arcunkat, hogy egyetlen árnyékocskának se adjunk esélyt. Ezt kicsit nehéz lenne megtenni, de annyira mégsem lehetetlen jól csinálni. 

Az első és legalapvetőbb, hogy minél inkább szórt fényt adó lámpatestek kiválasztására törekedj és a lámpát (lámpákat!) minél inkább a tükör közepéhez (a saját tükörképedhez) közel helyezd el. Ha túl magasra kerül az sem ideális.

A szórt fényt adó lámpatestek azok, melyeknek nagy felületű opál (tejüveg vagy tejplexi) búrája van. Minél nagyobb annál jobb!

3 gyakori hiba a fürdőszoba tükör és a mosdó megvilágításakor

 1. A spot lámpa a mosdó körül kerülendő, vagy csak igen nagy körültekintéssel alkalmazható jól. Miért? Mert az egy pontból sugárzó fény árnyékot vet, ugyanúgy ahogy a zseblámpás játéknál a zseblámpa. Nagyon nem előnyös ha sminkelni vagy borotválkozni szeretnék, mert nem fogod jól látni a részleteket.
 2. Hiba az is, ha nincs lámpa a tükör körül. Miért? Azért mert hátulról, oldalról nem tudod megvilágítani az arcod, csak szemből.
 3. Nem szerencsés, ha elvakítod magad. Ezt úgy tudod megtenni, ha a jó helyen (a tükörhöz közel a falon) ugyan, de a rossz lámpát helyezed el. Mi a rossz? Ami nem szórt fényt ad. Ilyenek azok a lámpák amelyeknél az izzószál nincs opál búra mögé rejtve, azaz látod. Ezek egy kis pontból sugároznak, viszonyleg nagy intenzitással, így nagyon zavarhatják a szemet ha a látómeződ peremén egy erős fényerejű, pontszerű fényforrás található.

A mosdó és a fürdőszobai tükör megvilágításának 6+1 titka

 1. Lehetőleg a falon vagy a fürdőszobaszekrényen helyezd el a lámpát, közvetlenül a tükör felett vagy a tükör két szélénél, fejmagasságban.
 2. Minél több lámpatestet helyezz el ha meg tudod tenni. A több itt most tényleg jobb.
 3. Ha több lámpát alkalmazol, azok mindig azonos fényerősségűek legyenek, az egyik ne nyomja el a másikat.
 4. Szórt fényt adó, opál búrás lámpákat alkalmazz.
 5. Törekedj rá, hogy minél inkább szemből világítsd meg az arcod s ne oldalról.
 6. Törekedj a jó színvisszaadásra, válassz 4000k körüli, semleges színű fényforrást.
 7. Vásárolj fehér mosdókagylót, alkalmazz világos pultot és falakat a tükör körül. Nem gondolnád, de az ezekről visszaverődő szórt fény is rengeteget segít a jó megvilágításban.

Modern fürdőszobai tükör megvilágító lámpa

Mi a helyes megoldás ha mégis a spot lámpa tetszik a tükör felett? 

Ha úgy döntetsz, hogy spot lámpákat helyezel el a tükör felett, ezekre figyelj oda:

 • Mindig törekedj arra, hogy  a lámpák minél közelebb legyenek a falhoz, vagyis a tükör síkjához, így tudod elérni, hogy a legkevésbé érvényesüljön az árnyék hatás.
 • A lámpa nem kerülhet a fejed fölé, hátrébb pedig végképpen nem.
 • Válassz lehetőleg opál üveggel ellátott, minél szélesebben, lehetőleg 180°-ban sugárzó, minél nagyobb teljesítményű fényforrásokat. Így tudsz kellően erős, ideális szórt fényt biztosítani
 • Legalább 3 db lámpát helyezz el. Egyet középen a csap tengelyében, egyet-egyet pedig oldal irányban legalább 60cm-es távolságra. Így tudod elérni ,hogy minden oldalról kellő fény érkezzen.
 • Tervezz be világos pultot és fehér mosdót. A pultról és a mosdóról visszaverődő fény nagyon sokat fog segíteni az egyenletes fényeloszlásban. 
 • Válassz nagy tükröt, és lehetőleg a tükör körül is világos falat. Az innen visszaverődő fény is sokat fog segíteni.

A kád és a zuhanyzó környékének helyes megvilágítása

Modern zuhanyzós fürdőszoba megvilágítási megoldása rejtett lamellás álmennyezettel

Fény szempontjából itt már sokkal kevesebbet tudunk hibázni, ugyanis nincsen akkora tétje a dolognak. Mindenki tudja csukott szemmel is mosni magát, sőt az érzékenyebbek be is csukják a szemüket mikor a hajukat / arcukat mossák. Kis terek esetén tökéletesen elegendő, ha a fürdő közepén van egy általános megvilágítást biztosító, nagyobb fényerejű lámpatest.

Extrém pici, világos burkolatú fürdők esetében egy jobb minőségű, nagy fényerejű tükörmegvilágító is alkalmas lehet rá, hogy az egész helyiségben kellő mennyiségű fény legyen.

Ha a nagy a fürdőszobád és a legjobb megoldást szeretnéd, bátran javasoljuk, hogy helyezz el lámpatesteket a zuhanyzó és a kád felett is.  Itt már jöhetek a spotok, de legalább 2db, és a szórt fényt adó fényforrás itt is jól jön majd. Nagyobb terek esetén a spotlámpák kiemelik a kád és a zuhanyzó területét, ami nagyon menőn néz ki. 

Mindenek előtt ügyelj rá, hogy ez a terület az 1. sáv, a kád és a zuhanyzó felett fokozottan kell ügyelni a fröccsenő víz elleni védelemre!

Pro tipp: A kád feletti lámpákat mindig külön kapcsolóra köttesd, ugyanis ha lazítani szeretnél, ezeket az elsők között akarod majd lekapcsolni.

Közlekedő területek megvilágítása a fürdőszobában

Ez talán a legegyszerűbb dolog, de mégsem érdemes elhanyagolni ezt a zónát.

Egyszerű azért, mert a fürdőszoba közepén szinte mindig van lámpatest kiállás, fontos ugyanakkor azért, mert ha ide megfelelő lámpát választasz, az nagyban befolyásolja majd a fürdőszoba összhatását.

Mi a lényeg? Nagyon egyszerű... Rengeteg legyen a fény, és lehetőleg minél inkább szórt fényre töreked. Minél világosabbak a burkolatok, annál inkább egyenletes lesz a fényeloszlás, mert az egyik felületről a másikra visszaverődő fény minden apró zugot be fog világítani. Sötét burkolat esetén sem lehetetlen a jó megvilágítás. Itt azonban úgy tudsz tökéletes hatást elérni ha minél inkább szétosztod a lámpákat a mennyezeten és több irányból világítasz.

A kevesebb néha több elmélet itt nem érvényes. Minél több annál jobb. A fürdőszobában nem tudsz annyira erős lámpát választani, hogy sok legyen. A részletek taglalása nélkül elmondható, hogy a fürdőszobában szeretné az ember leginkább látni az apró részleteket ami a mosakodás, a sminkelés vagy a hétköznapi kozmetikai műveletekhez elengedhetetlen feladat. Nincs bosszantóbb mint amikor egy otthon elvégzett önműtét vagy például egy pedikűr során nem látjuk jól amit látni szeretnénk, vagy a saját fejünk által vetett árnyékban van a munkaterület. Fényárra van szükséged.

A közlekedő területek megvilágítására egyaránt jó lehet ha egy nagy teljesítményű nagy átmérőjű LED panellel rendelkező lámpatestet alkalmazol, legalább 5w/nm-es teljesítménnyel kalkulálva. Egy 4nm-es fürdőszobába tehát egy 20w-os lámpatest legalább kell.
Ha álmennyezetben és spot lámpákban gondolkodsz, az is jó lehet. Négyzetméterenként 1db Spot lámpával számolj legalább, illetve abból is válassz minél szélesebb sugárzási szögűt (90-180° között), illetve minél nagyobb teljesítményű, legalább 7w-os fényforrással ellátott lámpatestet. Egy 4nm-es fürdőbe minimum 4db 7w-os spotlámpára van szükséged, de az se baj ha 5-6db-al tervezel. Az elhelyezésnél ne a fejed fölé tervezd me, mindig arra törekedj, hogy több irányból legyen megvilágítva minden terület.

modern hálóval egybenyitott fürdőszoba hangulatvilágítással

Hangulatvilágítás a fürdőszobában

Sokunknak a fürdőszoba a mindennapi feltöltődés házi szentélye, maga mini wellness. Néha jól esik hosszan állni a forró, netán hűsítő zuhany alatt, vagy beülni egy forró kád vízbe és hosszan relaxálni. Ilyenkor mindenre vágyunk csak erős fényre nem. Ami egyszer nagyon praktikus volt, az most egyszerre bántóan erős fényáradat lehet. Hogyan tudod megoldani, hogy hangulatos világításod legyen? 

Akár gyertyával is, ez tényleg nagyon hangulatos tud lenni, de nem mindig praktikus a gyertyákkal vesződni. Ilyenkor jön jól egy okosan elhelyezett álmennyezeti peremvilágítás vagy tükör mögé rejtett világítás.
Jó megoldás lehet az is, ha csak egy lámpatest áll rendelkezésre a mennyezeten, hogy egy fényerőszabályozó kapocslót építesz be, mellyel akár a gyertyafény erejéig is le tudod szabályoznia lámpatest fényét. 

Külön kapcsolható áramkörök szerepe a fürdőszobában

Törekedj rá hogy a fürdőszoba világítás mindig több áramkörre legyen bontva. Minden egyes áramkörnek megvan a saját szerepe, nem célszerű ha egyszerre kapcsolgatjuk őket. 

Ezek a legjobban bevált áramköri kialakítások a fürdőszobában, fontossági sorrendben:

 1. Általános mennyezeti világítás: Külön kapcsolható, opcionálisan fényerőszabályozóval ellátott
 2. Tükörvilágítás: Külön kapcsolható
 3. Kád/zuhanyzó feletti világítás: Külön kapcsolható, opcionálisan fényerőszabályozóval ellátott
 4. Opcionális hangulatvilágítás: Külön kapcsolható, akár fényerőszabályozóval ellátott LED szalagot, vagy az igazi SPA hangulat érdekében változtatható színű RGB LED szalagokat is alkalmazhatsz

Összegzés

A fürdőszoba világítás helyes kialakítása nem egyszerű Érdemes jól megcsinálni, mert sok későbbi bosszankodástól kímélheted meg magad. Amenniyben szükésged van profi segítségre a megfelelő lámpák kiválasztásában, fordulj hozzánk bizalommal.

Az oldal tetejére